1403/10/06
سـونیـوز
آژانس خبری تحلیلی سونیوز
سونیوز، رسانه ای به زلالی سو
1403/10/06
-
پخش زنده سونیوز
|
|
دسته بندی اخبار
سرخط خبرها
سیاست
اقتصاد
جامعه
فرهنگ و هنر
بهداشت و دانش
ورزش
گردشگری و محیط زیست
مولتی مدیا
نمایش کل اخبار
عکس
ویدیو
پادکست
پخش زنده سونیوز
ارتباط با سونیوز
روز ملی فلسفه
کد خبر :
8454
چاپ خبر
09:00
1403/08/30
سونیوز: 30 آبان ماه، روز بزرگداشت ابونصر فارابی به عنوان روز حکمت و فلسفه نامگذاری شده است. این روز به منظور گرامیداشت زندگی و دستاوردهای ابونصر فارابی، فیلسوف، دانشمند و موسیقیدان برجسته قرون وسطایی، نامگذاری شده است.
به گزارش
آژانس خبری سونیوز،
از سال 1380 در تقویم رسمی کشور روزی به نام ابونصر فارابی، فیلسوف و موسیقیدان ایرانی، نام گذاری شد. این روز به پیشنهاد برخی از اندیشمندان و فلاسفه کشور، روز 30 آبان ماه را به عنوان روز ملی فلسفه تعیین کردند. این انتخاب به منظور بزرگداشت تلاشهای فلاسفه ایرانی و ترویج تفکر فلسفی در جامعه صورت گرفت. چرا که فلسفه در تاریخ ایران، همواره نقش مهمی در شکلگیری اندیشهها و فرهنگ جامعه داشته است و برگزاری این روز به نوعی تجلیل از این میراث فرهنگی و علمی است. سپس این مناسبت فرهنگی از سوی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی مطرح شد و بعد از تایید شورای فرهنگ عمومی و شورای عالی انقلاب فرهنگی مورد تصویب قرار گرفت.
ابونصر فارابی یکی از دانشمندان و فیلسوفان و مترجمان مشهور و فرهیخته ایرانی است. روز ۳۰ آبان در تقویم به پاس خدمات ارزشمند این فیلسوف شهیر ایرانی، روز بزرگداشت فارابی و روز حکمت و فلسفه نامگذاری شده است.
ابونصر محمد فارابی ملقب به معلم ثانی، برای ایرانیان شخصیت مهمی است تالیفات وی در فلسفه همچنین در موسیقی هنوز مورد استناد و ارجاع است،
لقب فارابی
فارابی به القاب مختلفی شهرت یافت؛ اما مهمترین و اصلیترین لقب او، «معلم ثانی» بود. در جهان فلسفه، ارسطو را معلم اول و به تبع آن، فارابی را معلم ثانی نام گذاشتند. لقب «موسس فلسفه اسلامی» را نیز به این علت به او دادند برای اولین بار فلسفه را بهطور جدی وارد دنیای اسلام کرد، همچنین «انتقالدهنده منطق صوری یونان به جهان اسلام» از دیگر عناوینی به شمار میرود که در تاریخ اندیشه اسلامی برای فارابی در نظر گرفتهاند.
زندگینامه فارابی
ابونصر فارابى در حدود سال ۲۵۸ هجری قمری در قریهاى در نزدیکى فاراب ترکستان چشم به جهان گشود. پدر او به شغل سپهسالاری اشتغال داشت. بونصر علومی همچون فقه و حدیث و معارف قرآن و زبانهای عربى، ترکى و فارسى را فرا گرفت.
فارابی مدتی نیز در کسوت قاضی، به قضاوت میپرداخت. بعدها او زادگاه خود را ترک و برای کسب دانش بیشتر راهی بغداد شد. تمرکز و توجه او در بغداد به فراگیری، بحث و استدلال در منطق بود. به علت دانش بسیار او در منطق، به فارابی لقب معلم ثانی دادند. ارسطو را نیز معلم اول گویند.
فارابی بیست سال در بغداد ماند و سپس قصد کوچ به حلب را کرد. حلب با تلاشهای سیفالدوله دیلمى دارای مراکز فرهنگی بسیاری و محل تجمع دانشمندان و حکیمان مختلف بود. فارابی تا پایان عمر خود به عنوان محقق و دانشمند در دربار سیفالدوله ماند و به تحقیق و تعلیم پرداخت.
میراث فارابی
فارابی حدود ۷۰ اثر مکتوب از خود باقی گذاشت. بر طبق نظر تاریخنگاران، تقریبا همه آثار او بعد از پنجاه سالگیاش و در زمان اقامت در بغداد و حلب به رشته تحریر درآمده است.آثار او را میتوان به دو دسته منطق و سایر علوم تقسیم کرد. بیشتر آثار فارابی متمرکز بر شرح فلسفه ارسطو، افلاطون و جالینوس است. همچنین فارابی آثار ماندگاری را در زمینه منطق، فیزیک، متافیزیک، موسیقی و سیاست را به رشته تحریر در آورده است.
موسسه فرهنگی هنری فصل هنر
،
مشاور و مجری پروژه های فرهنگی، هنری، رسانه ای و تبلیغاتی شماست. موسسه فرهنگی هنری به عنوان جامع ترین موسسه فرهنگی هنری شمالغرب کشور و اولین شرکت خلاق در حوزه صدا و تصویر با شعار « فقط تصور کن... ! » ، ایده ها و تصورات شما را ممکن می سازد.
ارتباط با موسسه فرهنگی هنری فصل هنر/ کلیک کنید.
فارابی و ترجمه کتاب
فارابی زبانشناس و مترجم برجستهای بود که آثار یونانی ارسطو و افلاطون را ترجمه کرد و بر آنها شرح نوشت. کتاب شرح او بر کتاب مابعدالطبیعه ارسطو داستان جالبی دارد. نقل شده است که ابنسینا حدود چهل بار این کتاب ارسطو را مطالعه کرد ولی مفهوم آن را متوجه نشد. بعدا در بازار، با دستفروشی که کتاب میفروخت، مواجه شد. در میان کتابهای او کتاب شرح مابعدالطبیعه اثر فارابی را دید و آن را خرید. شیخالرئیس با مطالعه این شرح توانست کل مطالب کتاب ارسطو را درک کند.
بررسی آثار ترجمه شده فارابی به زبان انگلیسی
فارابی آثار بسیار مفیدی را به نگارش درآورده است. بعضی از آثار او به زبان انگلیسی نیز ترجمه شده است. نوشتههای او دربارهی سیاست به دلیل ترجمههای معتبر محسن مهدی و چارلز باترورث بیشتر به زبان انگلیسی موجود است. برخی از نوشتههای او درباره منطق نیز از ترجمه خوبی به زبان انگلیسی برخوردارند.
پروفسور محسن مهدی، اسلامشناس و عربشناس عراقی- آمریکایی بود. او آثاری همچون «قصههای هزار و یک شب» و «فارابی و بنیاد فلسفه سیاسی اسلامی» را به زبان انگلیسی ترجمه کرده است. او به ویژه برای بازیابی، ویرایش، ترجمه و تحلیل نوشتههای ابونصر فارابی شهرت دارد. آخرین کتاب او، ترجمه فارابی و بنیاد فلسفه سیاسی اسلامی (۲۰۰۱) است.
از بعضی از آثار فارابی نیز ترجمه کاملی به زبان انگلیسی موجود نیست. مثلا بر طبق منابع، تنها فصل آخر کتاب احصاالعلوم به زبان انگلیسی ترجمه شده است.
نویسنده : سونیوز
برچسب های خبر (تگ)
فارابی
تقویم سونیوز
مناسبت های خاص
مناسبت ملی
روز ملی فلسفه
روز حکمت و فلسفه
فیلسوف
افزودن نظر جدید
پاسخ به نظر
نام
نظر
ثبت نظر
نمایش
0
نظر
جدیدترین اخبار روز
آخرین جزئیات در مورد اصلاح ضرایب و منابع کنکور ۱۴۰۴
1403/10/06
14:22
قیمت تخم مرغ تکان نمیخورد
1403/10/06
14:18
سایر سکوها چه زمانی رفع فیلتر میشوند؟
1403/10/06
14:04
جشنواره جاده سبز، مسیری روشن برای رفع مشکلات حمل و نقل
1403/10/06
11:46
مقاومت سوریه دوباره احیاء میشود
1403/10/06
10:50
بیستون به یحیی سنوار تغییر نمیکند
1403/10/06
10:46
نمایش کل اخبار جدید
پژوهشیار