1403/09/01

سـونیـوز

آژانس خبری تحلیلی سونیوز

سونیوز، رسانه ای به زلالی سو

1403/09/01

-

روز جهانی توالت !

کد خبر : 8430
22:45
1403/08/29

سونیوز: مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۳ تصمیم گرفت تا روز ۱۹ نوامبر هر سال را روز جهانی توالت نام گذاری کند.

به گزارش آژانس خبری سونیوز، روز جهانی توالت یک مراسم سالانه است که توسط سازمان ملل برگزار می‌شود و از طریق یک کمپین عمومی در سراسر جهان ترویج می‌شود و هدفش تشویقِ اقداماتی برای مقابله با بحران بهداشت جهانی است.
 

بهداشت یک حق اساسی برای تمام انسان‌هاست. نیاز به سرویس بهداشتی خوب و تمیز در هر فضایی یک نیاز اولیه است و زمان آن رسیده است که ما این نیاز مهم و اساسی را درک کنیم. اجابت مزاج در فضای باز و عدم رعایت بهداشت در این حوزه می‌تواند منجر به بیماری‌های شدید شود. از این رو، استاندارد زندگی بسته به دسترسی به توالت‌های مناسب و تمیز می‌تواند کاهش یابد. در مناطق روستایی، اجابت مزاج در فضای باز و نبود امکانات بهداشتی مناسب همچنان بیداد می‌کند.


موسسه فرهنگی هنری فصل هنر، مشاور و مجری پروژه های فرهنگی، هنری، رسانه ای و تبلیغاتی شماست. موسسه فرهنگی هنری به عنوان جامع ترین موسسه فرهنگی هنری شمالغرب کشور و اولین شرکت خلاق در حوزه صدا و تصویر با شعار « فقط تصور کن... ! » ، ایده ها و تصورات شما را ممکن می سازد.

           ارتباط با موسسه فرهنگی هنری فصل هنر/ کلیک کنید.

طبیعی است، هر چیزی که می‌خوریم، حداقل بخشی از آن باید دوباره از بدن دفع گردد. این یک روند فیزیولوژیکی بدن انسان و سایر موجودات زنده است. بر این اساس روز جهانی توالت به موضوع نیاز دسترسی مناسب به توالت و اهمیت رعایت بهداشت خوب در سبک زندگی روزمره می‌پردازد. هر سال، روز جهانی توالت برای ایجاد آگاهی در مورد بهداشت خوب و اینکه چگونه همه ما می‌توانیم سهم خود را در بهبود این موضوع انجام دهیم، برگزار می‌شود.

مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۳ تصمیم گرفت تا روز ۱۹ نوامبر هر سال را روز جهانی توالت نام‌گذاری کند. هدف از این نام‌گذاری افزایش آگاهی و اطلاع‌رسانی درباره لزوم دسترسی همه ساکنان کره زمین به سرویس‌های بهداشتی بود.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در روز جهانی توالت ضمن یادآوری عدم دسترسی بیش از یک چهارم جمعیت جهان به امکانات اولیه بهداشتی این وضعیت را از نظر اخلاقی، اقتصادی و بهداشتی «غیرقابل قبول» دانست.

مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۳ تصمیم گرفت تا روز ۱۹ نوامبر هر سال را روز جهانی توالت نام گذاری کند. هدف از این نام گذاری افزایش آگاهی و اطلاع رسانی درباره لزوم دسترسی همه ساکنان کره زمین به سرویس های بهداشتی بود. سازمان ملل بر لزوم پایان دادن به دفع ادرار و مدفوع در فضاهای باز تاکید کرده است.

تخمین زده می شود که میزان استفاده از فضای باز برای دفع ادرار و مدفوع از ۲۱ درصد در سال ۲۰۰۰ به ۹ درصد در سال ۲۰۱۷ کاهش یافته است. هند یکی از کشورهایی است که طی سال های اخیر به پیشرفت چشمگیری در زمینه ساخت مستراح و پایان بخشیدن به استفاده از فضاهای باز برای دفع مدفوع و ادرار دست یافته است.

بررسی های سازمان ملل متحد نشان می دهد که بیش از سه میلیارد نفر در منازلی زندگی می کنند که به امکانات اولیه برای شستن دستها با آب بهداشتی و صابون مجهز نیستند.

کارشناسان سازمان ملل دسترسی همه انسان ها به مستراح و امکانات بهداشتی را یکی از حقوق بشر ارزیابی کرده اند. آنها از دولت ها خواسته اند تا زمینه دسترسی همه شهروندان خود به این امکانات را فراهم کنند.

در حالی که داشتن توالت شخصی در بسیاری از کشورهای جهان یک امر بدیهی است، اما در کشور های زیاد دیگری مردم از داشتن این امکان محروم اند. به اساس تخمین سازمان ملل متحد، در سراسر جهان حدود ۳،۵ میلیارد نفر فاقد مکان مناسب با امکانات کافی بهداشتی مانند تشناب اند.

میلیون‌ها نفر در جهان در فضای باز رفع حاجت می‌کنند. این امر سبب پخش آسانتر بیماری‌ها و آلوده شدن آب آشامیدنی می‌گردد، که سالانه صدها هزار نفر از اثر آن می‌میرند.

به همین دلیل سازمان ملل متحد، در روز جهانی توالت (۱۹ نوامبر)، از یک بحران جهانی حفظ الصحه سخن می‌گوید.

آیا توالت، مکانی دنج و آرام است؟ 
انسان‌ها هزاران سال پیش نیز می‌دانستند که مدفوع شان باید به طور کامل دفع شود. قدیمی‌ترین توالت‌های که تا کنون شناخته شده اند، توسط سومری‌ها در بین النهرین (منطقه‌ای میان دو رود دجله و فرات) بین ۳۵۰۰ تا ۳۰۰۰ قبل از میلاد ساخته شده بودند. این مکان‌ها شامل گودال‌های عمیقی بودند که با لوله‌های سرامیکی پوشانیده شده بودند و انسان‌ها برای رفع حاجت روی آنها می‌نشستند. مدفوع جامد در ظرف باقی می‌ماند و بخش مایع از سوراخ‌های دیواره بیرون می‌ریخت. یک سیستم آب کشی یا آب انداختن وجود نداشت.

قلعه ای در فرانسه با توالت کوچک چسبیده به دیوار بیرونی قلعهقلعه ای در فرانسه با توالت کوچک چسبیده به دیوار بیرونی قلعه

بابلی‌ها و آشوری‌ها نیز بین سال‌های ۳۰۰۰ تا ۵۰۰ قبل از میلاد توالت ساخته بودند، که شامل دو دیوار کوچک با فضای باریک برای مدفوع بود و مواد با آب به کانال‌ها هدایت می‌شد.

اما این نوع توالت‌ها در همه جا نبودند. توالت که در برخی فرهنگ‌ها به نام «مکان آرام» نیز یاد می‌شود، تنها در زمان یونانیان و رومی‌های باستان عام پسند شد. خانواده‌های فقیرتر از «پات» یا ظرف مخصوص برای رفع حاجت استفاده می‌کردند و مدفوع را بعداً به یک بشکه می‌ریختند. اما رومی‌های ثروتمند یک توالت شخصی داشتند.

با آنهم اکثر مردم از توالت‌های عمومی برای ۵۰ تا ۶۰ نفر، با امکات شست و شو با آب، استفاده می‌کردند. در همچو توالت‌های عمومی غیرمعمول نبود که افراد همزمان با رفع حاجت، در مورد کسب و کار های خود با هم حرف می‌زدند. از این روست که حالا نیز در برخی از زبان‌ها به طور عامیانه عبارت «انجام کسب و کار» را به جای «رفتن به توالت» استفاده می‌کنند.

در افغانستان، به دلیل شرم و عار، معمولاً از عبارت «رفتن به دست شویی» به جای «رفتن برای رفع حاجت» استفاده می‌کنند.

در شهر کراچی پاکستان زنان به توالت عامه دسترسی ندارنددر شهر کراچی پاکستان زنان به توالت عامه دسترسی ندارند

البرشت دورر: به خاطر ساختن توالت سرزنش شد
با فروپاشی امپراتوری روم، فرهنگ باشکوه توالت نیز از بین رفت. مردم عادی قرون وسطی در ظرف «پات» رفع حاجت می‌کردند و آن را در کوچه خالی می‌کردند.

قلعه نشینان یک توالت کوچک چسبیده به دیوار بیرونی قلعه داشتند. از آنجایی که مدفوع و ادرار از آنجا در فضای باز به پایین دیوار قلعه می‌ریخت، منجر به شیوع بیماری‌ها، از جمله اپیدمی طاعون، وبا و تیفوس یا تیفوئید می‌شد.

در قرون وسطی در مجموع شمار توالت‌های خصوصی و یا عمومی اندک بود. حتی زمانی که البرشت دورر، نقاش، حکاک و ریاضی دان آلمانی، در آغاز قرن شانزدهم در آشپزخانه خود در شهر نورنبرگ توالت ساخت، مورد سرزنش مقامات شهر قرار گرفت. در آن زمان هنوز سیستم فاضلاب وجود نداشت، و مواد فضله توالت او به جویچه سرپوشیده کنار خیابان می‌ریخت و از آن بوی تعفن بلند می‌شد. از آنجایی که او یک شخصیت مشهور شهر بود، به سختی از پرداخت جریمه معاف گردید.

رفع حاجت متعفن اشرافی‌ها
حتی در عصر مدرن نیز وضعیت توالت چندان بهبود نیافت. مردم عادی برای رفع حاجت به طویله و یا مزرعه می‌رفتند. اشراف در دربار لوئی چهاردهم یا لوئی کبیر، پادشاه فرانسه، نیز ظاهراً اهمیت زیادی برای حفظ حریم خصوصی و بهداشت قائل نبودند. کاخ ورسای در حومه پاریس، با دو هزار اتاقش، تنها یک توالت داشت. باری اعلیحضرت روی یک چوکی مخصوص و سوراخ دار برای رفع حاجت نشست و همزمان با بازدیدکنندگان بلندپایه حرف می‌زد. سپس مدفوع خود را روی انبوهی از مواد فضله دور ریخت. زمانی لوئی چهاردهم، که به وی «پادشاه خورشید» نیز می‌گفتند، مهمانی بزرگی در کاخ خود ترتیب داد، و مهمانان اشرافی‌اش در پارک این کاخ رفع حاجت کردند.

راه اندازی توالت با آبکش با تأخیر صورت گرفت
در پایان قرن هجدهم، مردان و زنان با بالاپوش‌های دراز به عابران پیشنهاد می‌کردند که برای رفع حاجت می‌توانند در بدل پول به زیر بالاپوش‌های آنها بروند.

تا نیمه دوم قرن نوزدهم طول کشید تا در اروپا توالت‌ها یا کمودهای با سیستم آبکش راه اندازی شود. هرچند سر جان هارینگتون، شاعر بریتانیایی، قبلاً در سال ۱۵۹۶ اینگونه توالت را اختراع کرده بود، اما ظاهراً هموطنانش نتوانستند مزایای این گونه کمود را تشخیص بدهند. طرح‌های هارینگتون در ابتدا به فراموشی سپرده شد.

زنان در جاپان به مشکل انتخاب موسیقی در توالت های مدرن خود دچار اندزنان در جاپان به مشکل انتخاب موسیقی در توالت های مدرن خود دچار اند

۲۰۰ سال بعد از آن، زمانی که الکساندر کمینگز، مخترع انگلیسی، برای اینگونه کمود حق انحصاری اختراع را ثبت کرد و یک لوله دو انحنایی به نام «سیفون» را به منظور جلوگیری از پخش تعفن به آن علاوه کرد، راه برای گسترش کمود با سیستم آبکش هموار شد. به این ترتیب این گونه توالت‌ها در پایان قرن نوزدهم در شهرهای بزرگ اروپا رایج گردید. بالاخره حدود ۱۰۰ سال پیش رودخانه‌ها و نهرها از ریخته شدن مدفوع انسانی در امان ساخته شدند.

در زمینه بهداشت، هنوز هم تفاوت‌های بزرگی در جهان وجود دارد. این را می‌توان در بحث‌های گوناگون و متفاوت مشاهده کرد: در حالی که نارندرا مودی، نخست وزیر هند زمانی ساخت توالت‌ها را یک موضوع کمپاین انتخاباتی خود ساخته بود، در کشورهای صنعتی مانند آلمان و یا ایالات متحده امریکا، در مورد توالت برای تراجنسی‌ها بحث می‌شود و برای ساختن توالت‌های ایستاده برای زنان مبارزه می‌گردد، که در آینده بتوانند در حالت ایستاده ادرار کنند. و در حالی که زنان در مناطق فقیرتر جهان همواره ترس دارند که هنگام رفع حاجت مبادا مورد آزار جنسی قرار بگیرند، زنان در جاپان به مشکل انتخاب موسیقی در توالت‌های مدرن خود دچار اند.


افغانستان نیز یکی از کشورهای است که کمبود شدید توالت‌های عامه دارد. مردان در شهرها و روستاها به گونه‌ای در گوشه و کنارها در فضای باز رفع حاجت می‌کنند، اما زنان هیچگونه امکانی برای رفع حاجت در بیرون از خانه ندارند، به همین دلیل غیرمعمول نیست که زنان در روزهای که مجبور اند از خانه بیرون بروند و یا هم سفری در پیش داشته باشند، از خوردن غذا، به ویژه نوشیدن آب زیاد خودداری می‌کنند.


برچسب های خبر (تگ)

ثبت نظر

نمایش 0 نظر

پژوهشیار