به گزارش
سونیوز، مجتبی سعیدزاده کارگردان و تهیهکننده، با فیلم «کاژه» در بخش فیلمهای بلند سینمایی نخستین جشنواره ملی فیلم اقوام ایرانی حضور دارد.
فیلم روایتی از شاخصترین اتفاق ماندگار بمباران شیمیایی سردشت در هفتم تیر ۱۳۶۶ است که سالهاست مردم این شهرستان با آن دست و پنجه نرم میکنند. محمود نظرعلیان، فریبا ترکاشوند، رحیم مهدیخانی، محمد محمدیان، سهیلا مالمیر و محسن عباسپور از بازیگران «کاژه» هستند.
سعیدزاده درباره وجه تسمیه نام فیلم گفت: «کاژه یک اسم کردی برای دختران و به معنی نقطه امن است. داستان فیلم درباره دختری به نام کاژه است که تمام گرههای قصه را باز میکند و به نقطه امن سایر افراد تبدیل میشود. به همین دلیل اسم فیلم را "کاژه" گذاشتیم.»
او درباره شکلگیری این فیلم و تأثیر وقایع مستند بر آن گفت: «قبلاً فیلم "زیر درخت گردو" درباره بمباران شیمیایی سردشت ساخته شد، اما بیشتر به زمان بمباران شهر پرداخت و به وقایع بعد از بمباران ورود نکرد. گاز خردل بهمرور پوست و ریه مردم را از بین میبرد. من بهصورت اتفاقی در سردشت یک بیمارستان برای جانبازان شیمیایی دیدم و با آدمهایی روبرو شدم که بیش از سی سال با بیماریهای شیمیایی درگیر بودند و مشکلات عدیده داشتند.»
سعیدزاده ادامه داد: «متوجه شدم در روستای "کانی رش" تقریباً همه اهالی درگیر این بمباران شیمیایی بودند و همانجا فیلم را ساختیم. بیش از هفتاد درصد کار مستند است، یعنی افرادی را آوردیم که در بمباران سال ۱۳۶۶ حضور داشتند و سالها بود با ماسک زندگی میکردند. داستان فیلم بر این اساس است که افسر عراقی مسئول بمباران سردشت، پسری دارد که حالا عاشق دختر یکی از جانبازان شیمیایی شده است و داستان حول این محور پیش میرود.»
او درباره دشواریهای ساخت این فیلم و کار با بازیگران غیرحرفهای گفت: «ما حدود ده روز قبل از فیلمبرداری به سردشت رفتیم و با مشکلات زیاد و بهسختی فیلم را ساختیم. برای انتخاب بازیگران بومی فراخوان دادیم و عده زیادی از اهالی شهر اعلام آمادگی کردند. چند روز با آنها تمرین کردیم و با وجود این که کار سختی بود، این افراد که دوست داشتند مشکلات مردم شهرشان انعکاس پیدا کند عاشقانه کار کردند و خیلی خوب با ما همراه شدند.»
این کارگردان با بیان این که برای اولین بار فیلمی با موضوع اقوام ساخته است، گفت: «من کمی دلخور شدم که در مراسم افتتاحیه جشنواره ملی فیلم اقوام ایرانی وزیر فرهنگ یا معاونین او حضور نداشتند، زیرا جشنوارهای به راه افتاده که میتواند به همه فرهنگها، آداب و رسوم و قومها بپردازد و از این نظر اهمیت زیادی دارد.»
سعیدزاده افزود: «به نظر من اگر جشنواره ملی فیلم اقوام ایرانی بهصورت بینالمللی برگزار شود میتوانیم فرهنگ ایران و آداب و رسوم اقوام را به کشورهای دیگر انعکاس دهیم و بهخوبی معرفی کنیم. وقتی با دیدن یک لباس محلی یا مراسم عروسی، توریستها جذب این فرهنگ میشوند، نمایش فیلمها هم میتواند باعث معرفی بیشتر فرهنگ اقوام شود. اگر از جشنواره حمایت شود قطعاً در سالهای آینده اتفاقات خوبی میافتد و به این شکل میتوانیم ایران و فرهنگ چند هزار ساله خود را به همه دنیا معرفی کنیم.»
نخستین دوره جشنواره ملی فیلم اقوام ایرانی توسط بنیاد ایرانشناسی و موسسه فرهنگی هنری فصل هنر با شعار «اقوام، ریشه ایرانزمین»، ۲۶ تا ۳۰ اردیبهشت در پردیس سینمایی باغ کتاب برگزار میشود.
این رویداد سینمایی در بخشهای رقابتی شامل فیلمهای بلند سینمایی، فیلمهای کوتاه داستانی، انیمیشن، مستند، نماهنگ و فیلمنامه منطبق با موضوع جشنواره برگزار میشود که گستره زیستبوم، آیینهای فرهنگی و مذهبی، سبک زندگی، آداب و رسوم و سنن اقوام ایرانی، تاریخ اقوام، میراث فرهنگی ملموس و ناملموس و ظرفیتهای گردشگری را در برمیگیرد.
انتهای پیام