کتاب بیگانه با عنوان اصلی L’Étranger و با عنوان انگلیسی The Stranger یکی از بهترین کتابهای آلبر کامو است. رمانی که در سال ۱۹۴۰ به پایان رسید اما در سال ۱۹۴۲ به همت انتشارات گالیمار و با حمایت آندره مالرو منتشر شد. آلبر کامو در این رمان به یک زندگی پوچ میپردازد و تجربه احساس پوچی را پیش روی خواننده قرار میدهد.
کامو سه کتاب دارد که از آن با عنوان سهگانهی پوچی یاد میشود که شامل کتابهای: بیگانه، کالیگولا و افسانه سیزیف است. مطالعه این سه کتاب در کنار هم باعث میشود خواننده درک بهتری از مسئله پوچی و نحوه برخورد با آن از دیدگاه کامو داشته باشد. پیشنهاد ما این است که در کنار کتاب بیگانه کتاب افسانه سیزیف را حتما مطالعه کنید تا با دیدگاههای نویسنده پیرامون «پوچی» آشنا شوید.
آلبر کامو در سال ۱۹۱۳ از پدری الجزایری و مادری اسپانیایی به دنیا آمد و سراسر کودکی خود را با مادرش در یک محله فقیرنشین الجزیره به سر برد. پدرش در سال ۱۹۱۴ در جنگ جهانی اول کشته شد. مادر کامو در زندگیاش نقش پررنگی داشت و اهمیت جایگاه مادر در کتابهای او نیز مشخص است. هنگام انتشار رمان بیگانه، شهرت کامو اوج گرفت و نهایتاً در سال ۱۹۵۷ کامو توانست برنده جایزه نوبل ادبیات شود. موسسه نوبل در توصیف آثار او مینویسد: «آثار مهم ادبی او با روشنبینی و شنیدن دقیق مشکلات وجدان انسانی در زمان ما همراه است.»
ایریس رادیش در کتابش – کامو، آرمان سادگی – درباره رمان بیگانه مینویسد:
او در بیگانه، دو یا سه انگیزه بسیار مهم اولیه زندگی خود را بازیافته است: سکوت مادر، تنهایی یک پسر و بیتفاوتی که میتواند به نوعی وطن برای او مبدل شود. کتاب فقط درباره گمگشتگی و شکاف نیست، بلکه خودش گواهی بر یک زندگی بیوطن بین دو دوره در دنیاست: آغازشده در دوران قبل از تمدن در آپارتمان مادری در خیابان لیون الجزیره، به پایان رسیده در اتاق هتلی در پاریس، در اول مه ۱۹۴۰، ده روز قبل از حمله آلمانها به فرانسه. (کامو، آرمان سادگی اثر ایریس رادیش – ترجمه مهشید میرمعزی – صفحه ۱۴۲)