1404/01/19

سـونیـوز

آژانس خبری تحلیلی سونیوز

سونیوز، رسانه ای به زلالی سو

1404/01/19

2025/04/08
١٤٤٦ / شوال / ١٠
-
|

توسعه پروژه فیبرنوری چه مسیری را طی کرد؟

کد خبر : 10218
21:02
1404/01/09

سونیوز: ایجاد ۲۰ میلیون پوشش فیبرنوری و اتصال کاربران به آن برای جبران عقب‌ماندگی‌ها در حوزه اینترنت ثابت پروژه‌ای است که سه سال قبل در دستور کار حاکمیت قرار گرفت؛ اما میزان پیشرفت آن و برنامه تحقق این هدف همچنان روشن نیست.

به گزارش آژانس خبری سونیوز، عقب‌ماندگی در توسعه اینترنت ثابت چالشی بوده که تمام دولت‌هایی که در دهه گذشته سر کار آمده‌اند، هرکدام با راه‌حل خود تصمیم به جبران آن گرفته‌اند. مرور شاخص‌های آماری سازمان تنظیم مقررات نشان می‌دهد این معضل همچنان وجود دارد و گاهی نه تنها پیشرفت نمی‌کند که در مسیر عقب‌گرد نیز قدم برمی‌دارد.

یکی از راهکارهایی که حاکمیت برای جیران این عقب‌ماندگی درنظر گرفت، توسعه «فیبرنوری» بود. ایجاد پوشش ۲۰ میلیونی فیبر در سراسر کشور ظرف مدت چهار سال؛ این راهکار نیز البته پر از اما و اگر است و در سه سالی که از مطرح شدن آن گذشته نتوانسته است به آن شکل، بهبودی را در این حوزه رقم بزند.

همانطور که گزارش‌های فصلی رگولاتوری (سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی) نشان می‌دهد توسعه اینترنت ثابت در سه سال گذشته تقریباً روی مرز ۱۱ میلیون کاربر مانده و رشدی را تجربه نکرده و وضعیت همچنان نیز بر همین منوال است.

طرح ملی ایجاد ۲۰ میلیون پوشش فیبرنوری در کشور برای خانوار و کسب‌وکارها از بهمن ۱۴۰۰ و در دولت سیزدهم، در دستور کار قرار گرفت تا بالاخره ایران نیز در زمره کشورهایی قرار بگیرد که از سیم‌های مسی عبور کرده‌ و اینترنت ثابت را بر بستر فناوری فیبرنوری پرسرعت، امن و با کیفیت ارائه می‌دهند. اینترنتی که این فابلیت را دارد که سرعت‌های چند گیگابایتی را در اختیار مشترک بگذارد.

قوانین و الزامات اولیه برای توسعه فیبرنوری پی از چند ماه مصوب شد و ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۱ تعدادی از اپراتورهای ثابت و سیار سر کار آمدند تا شاید اینبار قصه غفلت و عقب‌ماندگی در توسعه اینترنت ثابت پایان دیگری داشته باشد.

برای رصد آخرین آمار مربوط به توسعه فیبرنوری یک داشبورد آنلاین طراحی شده است. آخرین آمار برخط مربوط به توسعه فیبرنوری نشان می‌دهد تعداد پوشش این فناوری در کشور به بیش از هشت میلیون و ۲۰۰ هزار پوشش رسیده که حدود ۴۰۰ هزار کاربر به آن متصل هستند.

ایجاد «حساب توسعه شبکه فیبرنوری» با سرمایه اولیه یک‌هزار میلیارد تومانی برای تامین مالی طرح ملی فیبرنوری منازل و کسب‌وکارها، در نظر گرفتن مشوق برای اتصال فیبرنوری توسط اپراتورهای اینترنت و اعطای «پروانه خدمات و شبکه یکپارچه» UNSP به ۹ اپراتور و مشوق‌هایی که برای ایجاد اتصال درنظر گرفته شده است، از جمله اقداماتی است که برای دستیابی و تحقق این وعده درنظر گرفته شده و در دولت چهاردهم نیز دنبال می‌شود.

بر اساس اهداف تعیین شده در این پروژه ملی، هدف اصلی پروژه فیبرنوری ایجاد ۲۰ میلیون پورت فیبرنوری است که ۱۰۰ درصد آن قابلیت ارائه سرعت حداقل ۳۰ مگابیت بر ثانیه، ۷۰ درصد سرعت بالاتر از ۵۰ مگابیت بر ثانیه و ۵۰ درصد سرعتی بیش از ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه را داشته باشد. در کنار این‌ها برای۱۰ درصد کاربران نیز سرعت یک گیگابیت بر ثانیه درنظر گرفته شده است.

موسسه فرهنگی هنری فصل هنر، مشاور و مجری پروژه های فرهنگی، هنری، رسانه ای و تبلیغاتی شماست. موسسه فرهنگی هنری به عنوان جامع ترین موسسه فرهنگی هنری شمالغرب کشور و اولین شرکت خلاق در حوزه صدا و تصویر با شعار « فقط تصور کن... ! » ، ایده ها و تصورات شما را ممکن می سازد.
      
     ارتباط با موسسه فرهنگی هنری فصل هنر/ کلیک کنید.


همانطور که در آخرین آمار قابل مشاهده است، مسیر فیبرنوری تا کنون با تمرکز بر ایجاد «پوشش» جلو رفته و موضوع «اتصال» کاربران به این اینترنت پرسرعت که هدف اصلی توسعه این فناوری بوده مورد غفلت قرار گرفته است. اکنون چیزی حدود ۷ درصد از پوششی که ایجاد شده توسط کاربران مورد استفاده قرار می‌گیرد. البته این امر نیز دلایل متعدد دارد. یکی از مهم‌ترین دلایل آن هزینه تهیه مودم جدید و کابل‌کشی برای اتصال است که کاربر را از تهیه این سرویس منصرف می‌کند. مسئله بعدی مدت زمان طولانی فرایند درخواست تا اتصال است که گاهی بیش از چند ماه به طول می‌انجامد و عملا کاربر را دلزده و پشیمان می‌کند. برای افزایش تعداد اتصال کاربر به فیبرنوری نیاز است برای این دو چالش، چاره‌اندیشی شود.

منطق وزارت ارتباطات دولت بر این محور ایت که صرفا ایجاد «پوشش» به تنهایی نمی‌تواند تحقق پروژه‌ فیبرنوری و افزایش تعداد کاربران به این فناوری را رفم بزند. به اعتقاد آن‌ها پروژه فیبرنوری زمانی رخ می‌دهد که کاربران بتواند در زمان اندک، با فرایند مشخص، با پشتیبانی و قیمت مناسب به این فناوری دسترسی داشته باشند.

پروژه فیبرنوری اکنون پیشرفت ۴۱ درصدی دارد و بر اساس برنامه‌ریزی‌های وزارت ارتباطات، برای سال ۱۴۰۴ حداقل ۲ میلیون اتصال پیش‌بینی شده است که اگر همین عدد در سال پیش‌رو محقق شود، میزان اتصال در سال ۱۴۰۴ به ۵ برابر خواهد رسید.

در لایحه بودجه ۱۴۰۴ نیز به اهمیت موضوع فیبرنوری در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات اشاره و اتصال پنج میلیون نقطه از اماکن اداری تجاری و مسکونی به تار (فیبر نوری) هدفگذاری شده است. در راستای تحقق این هدف گذاری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تاکنون از ظرفیت‌های مختلفی نظیر اعطای مشوق‌های قابل توجه به دارندگان پروانه اپراتوری از محل کاهش ۸ درصدی حق السهم دولت به منظور ایجاد پوشش و اتصال تار (فیبر نوری اعطای تسهیلات سرمایه در گردش مجریان پروژه و در نهایت تأسیس صندوق توسعه فیبر نوری اشاره کرد.

هم اکنون مطابق آمار سامانه رسمی پروژه توسعه فیبر نوری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به نشانی iranfttx.ir این پروژه با پیشرفت حدود ۴۱ درصد در بخش تعهدات، پوشش حدود هشت میلیون خانوار را تحت پوشش تار (فیبرنوری) قرار داده است.

در لایحه بودجه اشاره شده که روند پیشرفت پوشش و اتصال در این پروژه از سال ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۲ تعداد واحدهای تحت پوشش از بیش از دو میلیون و ۲۴۱ هزار واحد با رشد نزدیک به ۲۱۶ درصدی به بیش از هفت میلیون خانوار رسیده و تعداد مشترکین متصل به طور طبیعی به علت اوایل اجرای پروژه رشد چندانی نداشته است.

این رشد با شیب کمتری در سال ۱۴۰۳ تداوم داشته است و در بهمن ماه ۱۴۰۳ حدود ۱۶ درصد نسبت به سال قبل را نشان می‌دهد.

همچنین در بهمن ماه ۱۴۰۳ حدود هشت میلیون خانوار ( ۸٬۲۲۷٬۹۲۰ خانوار) تحت پوشش تار (فیبر نوری) قرار گرفته است که ۶ درصد از هدف گذاری کل برنامه هفتم و ۲۳ درصد از هدف گذاری سال اول برنامه هفتم پیشرفت محسوب می‌شود.

به نظر می‌رسد با توجه به نرخ رشد سالیان گذشته و عادت رفتاری کاربران در استفاده از اینترنت تلفن همراه در ایران دستیابی به اهداف این بخش بدون برنامه ریزی جدی در زمینه رفع موانع اتصال به خصوص در زمینه نحوه تعرفه گذاری خدمات اینترنتی ثابت و سیار در کشور آمار واقع بینانه‌ای نباشد.

برچسب های خبر (تگ)

ثبت نظر

نمایش 0 نظر

پژوهشیار