1403/10/30

سـونیـوز

آژانس خبری تحلیلی سونیوز

سونیوز، رسانه ای به زلالی سو

1403/10/30

-

گورهای عجیب و شگفت‌انگیز!

کد خبر : 5268
13:03
1402/10/07

سونیوز: شمشیر سالم چندهزارساله، تجهیزات پزشکی رومی و کتاب مردگان، از جمله اشیاء‌ شگفت‌آوری بودند که در سال ۲۰۲۳ به همراه گورها و مقبره‌های باستانی کشف شدند.

به گزارش سونیوز، گورستان و مقبره‌های باستانی همواره یکی از مهم‌ترین منابع اطلاعاتی باستان‌شناسان بوده‌اند.
 
کاوشگران با کشف آثاری که در برخی از فرهنگ‌ها و تمدن‌ها به عنوان اشیاء مخصوص خاکسپاری به همراه اجساد دفن می‌شدند، می‌توانند به فرهنگ، سنت و روش زندگی مردمی پی ببرند که در دوره‌های مختلف تاریخ زندگی کرده‌اند. حالا که به پایان سال ۲۰۲۳ نزدیک می‌شویم، ‌ برخی از مهم‌ترین آثار تاریخی و اطلاعاتی را که با کشف مقبره‌ها و گورستان‌های باستانی حاصل شده‌اند، مرور می‌کنیم:‌
 
کشف مقبره‌ نقاشی‌شده ۲۲۰۰ساله
 
باستان‌شناسانی که در ایتالیا مشغول کاوش بودند، مقبره‌ای با قدمت ۲۲۰۰ سال را کشف کردند که در آن تصویری از دو موجود افسانه‌ای غیرمعمول نقاشی شده است. در این نقاشی‌ها موجوداتی با سر و بالاتنه انسان و پایین‌تنه اسب و دم ماهی به تصویر کشیده شده‌اند.
 

باستان‌شناسان در جریان کاوش در نزدیکی «ناپل» متوجه وجود نوعی مقبره بزرگ با اتاقک‌های مناسبِ چندین جسد شدند که هنوز ورودی آن با سفال پوشیده شده بود.
 
درون مقبره، چندین نقاشی روی دیوارها کشف شد. کارشناسان معتقدند که این دو موجود افسانه‌ای احتمالا دو شخصیت اساطیری از خدایان دریا را نشان ‌می‌دهند که معمولا با تاج‌هایی از پنجه‌های خرچنگ به تصویر کشیده می‌شوند. البته در نقاشی‌های روی دیوار این مقبره این دو شخصیت درحالی که سعی دارند سپر بزرگی را در دست بگیرند، نمایش داده شده‌اند. دو کودک بال‌دار شبیه به «کیوپید» ‌(در اساطیر رومی، خدای عشق است) نیز این نقاشی را تکمیل کرده‌اند.
 
کشف کتاب مردگان در یک گور باستانی
 
باستان‌شناسان در مصر یک گورستان ۳۵۰۰ ساله را کشف کردند که حاوی پاپیروس بزرگ کتاب مردگان، مومیایی و دیگر اشیاء تاریخی است.

 
قدمت این گورستان در منطقه «تونة الجبل» در مرکز مصر به دوران پادشاهی جدید (حدود ۱۵۵۰ تا ۱۰۷۰ قبل از میلاد مسیح) برمی‌گردد و شامل مومیایی‌ها، تابوت‌ها، طلسم‌ها و مجسمه‌های متعددی است که برای خدمت به درگذشتگان طراحی شده‌اند. پاپیروسی از  «کتاب مردگان» که در این گورستان یافت شد، حدود ۴۳ تا ۴۹ فوت (۱۳ تا ۱۵ متر) طول دارد. «کتاب مردگان» نامی امروزی برای متون مختلفی است که اهداف مختلفی از جمله کمک به مردگان در دنیای اموات را داشته‌اند. کپی‌هایی از گزیده‌های «کتاب مردگان» گاهی با مردگان دفن می‌شد.
 
کشف گور هزارساله در محوطه راه‌آهن
 
باستان‌شناسان مکزیکی در محوطه‌ای که کارگران مشغول به پایان رساندن پروژه خط راه‌آهن بودند، ‌یک گور مایایی با قدمت بیش از ۱۰۰۰ سال را کشف کردند.
 
این اکتشاف همزمان با اجرای پروژه چند میلیارد دلاری ساخت‌وساز راه‌آهن در جنوب مکزیک، با هدف جذب گردشگران بیشتر به محوطه‌های باستانی «مایا»، از  جمله تفرجگاه‌های «کانکون» و «تولوم» صورت گرفته است. بقایای فردی که کشف‌ شده ‌به نحوی در این گور قرار گرفته بود که چهره‌اش رو به شمال باشد. همچنین کارشناسان برای کسب اطلاعات بیشتر درباره سن و ویژگی‌های این فرد باید آزمایش‌های بیشتری انجام دهند.
 
کشف گورستانی با تابوت‌های کمیاب
 
 
کاوشگرانی که در نوار غزه مشغول فعالیت بودند نیز ده‌ها گور باستانی، از جمله دو تابوت‌دان سربی را در یک گورستان متعلق به ۲۰۰۰ سال پیش و امپراتوری روم کشف کردند. باستان‌شناسان این محوطه را به عنوان بزرگ‌ترین گورستان غزه توصیف کردند.
 
کارگران نخستین‌بار شواهدی از وجود این گورستان را در سال ۲۰۲۲ و در جریان یک پروژه ساخت‌وساز در بخش شمالی نوار غزه پیدا کرده بودند. از آن زمان کاوشگران با همکاری کارشناسان فرانسوی مشغول فعالیت در این محوطه ۲۷۰۰ متر مربعی بودند.
 
در ماه ژانویه نیز کشف ۶۰ گور در این محوطه اعلام شده بود، اما بعد تعداد گورهای کشف‌شده در این مکان به ۱۳۵ مورد رسید. کارشناسان تاکنون بیش از ۱۰۰ مورد از این گورها را مورد بررسی قرار داده‌اند. باستان‌شناسان همچنین از دو تابوت‌دان سربی که روی یکی از آن‌ها نقش‌هایی به شکل انگور و روی دیگری نقش‌هایی به شکل دلفین دیده می‌شود، ‌ به عنوان اکتشافاتی استثنائی یاد کردند.
 
باستان‌شناسان فلسطینی با در نظر گرفتن کمیاب بودن کشف تابوت‌دان‌های سربی، احتمال می‌دهند افرادی در این تابوت‌ها دفن شده باشند که از طبقه اشراف‌زاده جامعه بودند.
 
کشف گور یک جنگجو با سلاح‌هایش
 
باستان‌شناسان با کاوش در آلمان گور یک جنگجوی فرانکی را که به همراه سلاح‌ها و سپر خود در بیش از ۱۳۰۰ سال قبل دفن شده بود، کشف کردند.
 
از جمله سلاح‌هایی که به همراه این جنگجو دفن شده بود، به نوعی شمشیر بلند ویژۀ سواره‌نظامان امپراتوری روم می‌توان اشاره کرد.
 
به نظر می‌رسد، جنگجویی که در این گور دفن شده است در زمان مرگ بین ۳۰ تا ۴۰ ساله بوده و احتمالا در قرن هفتم میلادی دفن شده باشد. به همراه این مرد همچنین یک شمشیر کوتاه مخصوص نبرد کشف شد که تیغه آن از جنس آهن و قبضه آن از جنس برنز بود. یک چاقوی آهنین سنگین، یک نیزه که نوک آهنین آن باقی مانده است، سپری که بخش اعظمی از آن با چوب ساخته شده و تنها قسمت آهنین مرکزی آن باقی مانده نیز در گور این جنگجو کشف شده است.
 
این گورستان در فاصله قرن پنجم تا هشتم میلادی توسط ساکنان و کشاورزان اطراف این شهر آلمان مورد استفاده قرار می‌گرفت. با اینکه این جنگجو از ساکنان ثروتمند این منطقه بود و سلاح‌های باکیفیتی داشت، اما هیچ اثری از اشیاء وارداتی ویژه خاکسپاری که فقط افراد مرفه جامعه توان خرید آن‌ها را داشتند، در گور او پیدا نشد. کارشناسان معتقدند قدمت این گور به دودمان «مروونژی‌ها»، یعنی فاصله بین ۵۰۰ تا ۷۵۰ میلادی تعلق دارد. همچنین حالت خمیده این اسکلت در قسمت شانه‌ها نشان می‌دهد این جنگجو در ابتدا داخل یک تابوت چوبی دفن شده بود، که اکنون هیچ اثری از آن باقی نمانده است.
 
کشف گور یک کودک «خون‌آشام»!
 
 
 باستان‌شناسانی که در لهستان مشغول کاوش بودند، اسکلت ۴۰۰ ساله یک کودک خردسال را در حالی کشف کردند که به نظر می‌رسد برای جلوگیری از برخاستن از قبر، قفلی آهنین به پاهایش زده شده بود، درحالی‌که با صورت رو به زمین دفن شده بود.
 
این کودک در قرن هفدهم میلادی در یکی از روستاهای نزدیک شهر «بیدگوشچ» و  در محوطه‌ای که به نظر می‌رسد گورستانی برای به اصطلاح «روح‌های رهاشده» و فقرایی است که توانایی مالی برای دفن در محوطه کلیسا را ‌نداشتند، دفن شده بود.
 
باستان‌شناسان تخمین می‌زنند این کودک در زمان مرگ ۵ تا ۷ ساله بوده است. اسکلت این کودک در نقطه‌ای کشف شد که با محل کشف اسکلت یک «زن خون‌آشام» ‌ که سال گذشته پیدا شده بود، چند متر فاصله داشت. این زن نیز تقریبا در همان مقطع از تاریخ و درحالی دفن شده بود که داسی بالای گردن او قرار داده شده بود و به پاهایش قفل مشابهی متصل شده بود. بر اساس رسوم آن دوره از تاریخ، چنین قفل‌هایی برای نگه‌داشتن اجساد در گور مورد استفاده قرار می‌گرفت.
 
به گفته یک باستان‌شناس، استفاده از این قفل‌ نشان می‌دهد مردم پس از مرگ کودک، از او وحشت داشتند.
 
انتهای پیام
 

برچسب های خبر (تگ)

ثبت نظر

نمایش 0 نظر

پژوهشیار