سـونیـوز

پایگاه خبری تحلیلی

نسخه چاپی خبر

جشنواره جاده سبز، به بهبود جریان نقد کمک می کند

کد خبر : 9266
11:53
1403/10/22


سونیوز: مدیر فرهنگی و عضو هیئت داوران نخستین دوره جشنواره ملی چندرسانه‌ای «جاده سبز» با قدردانی از زحمات موسسه فرهنگی هنری فصل هنر با بیان اینکه این موسسه قدرت خلق رویداد و‌موج آفرینی رسانه ای دارد، گفت: برگزاری چنین رویدادی به ایجاد فضای رقابت و  رونق‌بخشی به  میدان کار فرهنگی، هنری و رسانه‌ای، به بهبود جریان نقد و گفتمان های انتقادی در این عرصه ها کمک می کند.


به گزارش آژانس خبری سونیوز، پدرام پاک آیین درباره لزوم برگزاری چنین جشنواره‌ای، گفت: جشنواره، نوعی دستگاه سنجشی است که نظام ارزشیابی و نقد آثار یک یا چند حوزه‌ معرفتی، هنری و رسانه‌ای را پی ریزی می‌کند. جشنواره‌هایی که با اسلوب نقد و داوری علمی، برخورداری از  پشتوانه فرهنگی و برمبنای یک شیوه نامه ‌ منسجم برگزار شوند، ضمن ایجاد فضای رقابت و  رونق‌بخشی به  میدان کار فرهنگی، هنری و رسانه‌ای، به بهبود جریان نقد و گفتمان های انتقادی در این عرصه ها کمک می کنند.

او ادامه داد: برگزاری چنین رویدادی نشان می‌دهد که ما در کجا ایستاده‌ایم و چقدر توانسته‌ایم از میراث گذشتگان برای پیدایش محصولات نوآورانه فرهنگی بهره ببریم و همچنین  چقدر با میراث گذشته پیوند داریم. چقدر می توانیم بر آنها بیفزاییم و ارزش های بیشتری به نسل حاضر عرضه بداریم .

پاک‌آیین افزود: جشنواره‌ای سودمند است که مبتنی بر گفتمان  انتقادی و زیبایی‌شناسانه باشد و علاوه بر کشف زیبایی‌ها و نازیبایی‌ها در میدان هنر  و رسانه، این زمینه را فراهم کند که دلایل زیبایی ها و نازیبایی های آثار تبیین شود. جشنواره به کشف و‌ شناسایی آثاری که می‌تواند موجب تحول و پیشرفت در عرصه معرفت و هنر شود، کمک می‌کند و همچنین می‌تواند با معرفی نام‌ها و  اثرها و زمینه سازی برای حمایت از آن‌ها به ارتقای هرم معرفتی جامعه منجر شود. ازطرف دیگر گردهم آمدن طیف‌ها و گروه‌های مختلف در یک رویداد، انسجام فعالان فرهنگی و رسانه ای  را به دنبال دارد که  به نوبه خود هدفی ارزشمند است. 

عضو هیئت داوران جشنواره ملی چندرسانه‌ای «جاده سبز»، توضیح داد: مهم این است که جشنواره به شیوه ای علمی و روشمند و مبتنی بر سامانه‌های سنجشی دقیق برگزار شود تا بتواند با ارائه معیارهای نظری قابل دفاع،  از آثاری که استحقاق انتخاب دارند، رونمایی و آنها را به جامعه هدف معرفی کرده و  ذی‌نفعان حوزه موردنظر را نسبت به انتخاب های جشنواره اقناع کند. به عبارت دیگر جشنواره نقشه راهی در دست مخاطبان برای دسترسی به با کیفیت ترین آثار است. 

او در بخش دیگری از سخنان خود ادامه داد: هرچقدر جشنواره‌های نظام ‌مندتر  و برخوردارتر از  پشتوانه  های فرهنگی در کشور برگزار شود، به رشد و ارتقای معرفت و فرهنگ و هنر کمک خواهد کرد. همچنین نهادینه شدن و برگزاری مستمر در تقویم مشخص برای جامعه هدف معین و در قالب ساختار، دستورالعمل ها و هدفگذاری های روشن از شاخص های قابل توجه در برگزاری جشنواره هاست.

پاک‌آیین درباره داوری آثار و مؤلفه های مؤثر در این امر بیان کرد: انگیزش شاخصی اصلی است. اثری شایسته انتخاب به عنوان اثر برتر  است که بیشترین انگیزش و اثربخشی را در اذهان و عواطف جامعه داشته باشد. چنین اثری‌ست که می‌تواند منشا تحول واقع شود و مخاطبان را به  سوی یک آرمان متعالی هدایت کند. برای اینکه یک اثر بیشترین نیروی انگیزشی و  قدرت جریان‌سازی را داشته باشد؛ نیازمند برخورداری از مولفه‌هایی مانند تازگی، نوآورانگی، اتکا به تفکر عمیق، ابتکار در شکل و فرم ذهنی و برخورداری از مضمون مورد نیاز جامعه است. چنین اثری حتما باید حاصل تجارب و دریافت‌های مولف و به دور از تکرار و رونویسی از تجربه‌های دیگران باشد. ذکر این نکته نیز مهم است که گاهی یک مضمون موردنیاز جامعه است ولی با ذائقه جامعه سازگار نیست. مهم  این است که یک اثر  هم در نقطه خلأ و بر محور  نیاز جامعه ظاهر شود و  هم با ذائقه جامعه تناسب داشته باشد و حتی به ارتقای ذائقه جامعه کمک کند. چنین اثری شایسته انتخاب و تقدیر است. 

پدرام پاک‌آیین در پایان درباره اهمیت فعالیت موسساتی مانند موسسه فصل هنر بیان کرد: مؤسسات فرهنگی که  قدرت خلق رویداد و‌موج آفرینی رسانه ای دارند، می توانند به نهاد فرهنگی تبدیل شوند و ترمینال نخبگان باشند. چنین مؤسساتی باید مورد شناسایی و قدردانی قرار بگیرند؛ چرا که جامعه برای رشد و ارتقای معرفت بیش از هر چیزی به  رونق فرهنگی نیاز دارد و چنین رونقی در سایه نقد به وجود می آید . نقد مسیر نخبگان و هنرمندان را ریل‌گذاری می‌کند. امروزه نقد صرفا با قلم یک منتقد یا با نگارش یک مقاله ، پایان‌نامه یا یک کتاب تکوین نمی‌شود بلکه با برگزاری رویدادهای فرهنگی که در آن صاحبان فکر و نظر گردهم بیایند و در فرآیند گفتگوی اقناعی و تفاهم آمیز، داوری و هم‌اندیشی بتوانند یک گفتمان انتقادی را رقم بزنند، توسعه پیدا می‌کند. اتفاقی که این موسسه به خوبی در راهبری آن سهیم شده است.

جشنواره ملی چندرسانه ای «جاده سبز» در ۱۰ محور کلی، ۱۷ موضوع تخصصی و سه بخش رسانه ای شامل آثار مکتوب، آثار تصویری و چندرسانه ای و گرافیک توسط موسسه فرهنگی هنری فصل هنر ‌‌‌‌با حمایت و پشتیبانی اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای آذربایجان شرقی، دانشگاه هنر اسلامی تبربز و تشکل های صنفی حمل و نقل جاده ای در بهمن ماه سال جاری به دبیری فرید حیدری در تبریز برگزار می‌شود.
 
علاقمندان برای ثبت نام ‌و کسب اطلاعات بیشتر می‌توانند به وبسایت رسمی جشنواره به نشانی www.grfestival.ir مراجعه کنند.


موسسه فرهنگی هنری فصل هنر، مشاور و مجری پروژه های فرهنگی، هنری، رسانه ای و تبلیغاتی شماست. موسسه فرهنگی هنری به عنوان جامع ترین موسسه فرهنگی هنری شمالغرب کشور و اولین شرکت خلاق در حوزه صدا و تصویر با شعار « فقط تصور کن... ! » ، ایده ها و تصورات شما را ممکن می سازد.
 
         
 ارتباط با موسسه فرهنگی هنری فصل هنر/ کلیک کنید.

نویسنده : سونیوز
پژوهشیار