سـونیـوز
پایگاه خبری تحلیلی
نسخه چاپی خبر
روز جهانی باقلوا
کد خبر :
8396
06:00
1403/08/27
سونیوز: باقلوا، یکی از شیرینی های سنتی است که با گذشت زمان فراموش نشده و هنوز هم پای ثابت میهمانی ها در بسیاری از کشورهای جهان است، . این شیرینی خوشمزه به واسطه شهرت جهانی و به همراه هویت و اصالت ترکی خود، روز 17 نوامبر را به خود اختصاص داده و این روز به نام «روز جهانی باقلوا » نامگذاری شده است.
به گزارش
آژانس خبری سونیوز
، این شیرینی اصالتی ترکی دارد، اما محبوبیت طعم فوق العاده آن در بین مردم سبب شده است تا در شهرهای مختلف، گونه های متنوعی از آن تولید شود. باقلوا به تنهایی دل پذیر است و همراه شدنش در کنار چایی، لذت خوردن آن را تکمیل میکند.
شواهدی وجود دارد که شکل کنونی این شیرینی پرطرفدار برای اولین بار در آشپزخانه کاخ توپکاپی در استانبول درست شده است. به نظر میرسد پادشاهان عثمانی رسم داشتهاند که در روز پانزدهم ماه رمضان صفوف تشریفاتی به نام «باقلوای علایی» به راه میانداختند. بر همین اساس مستندات و شواهد فراوانی وجود دارد، که نام این شیرینی، ریشه ای ترکی دارد. زبان شناسان نیز معتقدند که این نام از زبان ترکی وارد زبان های دیگر شده است. به طوری که در زبان عربی با کمی تغییر به آن باقلا ( به معنای لوبیا ) می گویند. در زبان فارسی نیز با افزودن یک پسوند « وا » به آن، با نام باقلوا معروف شده است. این نام، در هر زبان و فرهنگی دارای تغییرات جزئی شده است. با وجود تاریخ طولانی که در پس این شیرینی وجود دارد،می توان به صورت قطعی پذیرفت که نام و ریشه باقلوا، ترکی است.
سالهاست که باقلوا در بین ملیت های مختلف، دارای جایگاه ویژه ای بوده است. این شیرینی پر طرفدار، در کشورهایی همچون ایران، ترکیه، یونان، قبرس، برخی کشورهای عربی و روسیه، کشورهای آسیای میانه و قفقاز پخته می شود. دستور پخت آن در هر کشور با توجه به فرهنگ موجود، تفاوت هایی داشته است.
این تحولات، از هر شهر به شهر دیگر نیز دیده می شود. به طور مثال باقلوای یونانی دارای سی و سه لایه است که ظاهرا به سن و سال حضرت مسیح اشاره دارد. معروف ترین باقلوای جهان، در شهرهای باکوی آذربایجان و شهر غازی عینتاب ترکیه تولید می شود. در ایران نیز شهرهای زیادی هستند که به باقلوای خود شهرت دارند. شهرهایی مثل تبریز، کاشان، قزوین، یزد، سردرود و گوگان از این دسته اند.
موسسه فرهنگی هنری فصل هنر
،
مشاور و مجری پروژه های فرهنگی، هنری، رسانه ای و تبلیغاتی شماست. موسسه فرهنگی هنری به عنوان جامع ترین موسسه فرهنگی هنری شمالغرب کشور و اولین شرکت خلاق در حوزه صدا و تصویر با شعار « فقط تصور کن... ! » ، ایده ها و تصورات شما را ممکن می سازد.
ارتباط با موسسه فرهنگی هنری فصل هنر/ کلیک کنید.
نگهداری اصولی باقلوا برای حفظ تازگی
طعم و عطر شیرینی تازه، همیشه مطلوب تر بوده است. باقلوا هم مانند همه شیرینی های دیگر، برای تازه ماندن نیازمند نگهداری صحیح می باشد. برای نگهداری باقلوا در مدت زمان کوتاه، نگهداری آن در ظرف در بسته یا پلاستیک نایلون بدون منفذی برای ورود هوا پیشنهاد می شود. نور آفتاب، سرعت کهنه شدن باقلوا را افزایش می دهد.
اگر تمایل دارید به مدت طولانی تری باقلوای با کیفیت داشته باشید، حتما از نایلون بدون منفذ استفاده کنید و آن را در فریزر نگهداری کنید. بهتر است برای جلوگیری از انتقال عطر و تغییر طعم، ظرف شیرینی را در کنار موادغذایی بو دار نگذاریم. میزان تازگی شیرینی ارتباط زیادی با رعایت نکات ذکر شده دارد. با این حساب نگهداری آن برای مدت خیلی طولانی تاثیرات منفی بر میزان طعم و عطر آن می گذارد. در هرصورت توصیه می شود برای اینکه بتوانید از طعم باقلوای تازه به اندازه کافی لذت ببرید؛ هر بار به مقدار نیاز خرید کنید.
باقلوا، محبوب دل های اروپایی و آمریکایی
آمریکا، یکی از مقاصد اصلی برای صادرات باقلوا محسوب می شود. علاوه بر آن، کیفیت بالای مغزها و مواد مورد استفاده در باقلوای ایرانی، طرفداران بی شماری در سراسر قاره اروپا برای باقلوای سنتی ما به ارمغان آورده است. روز به روز به شمار کشورهای خواهان باقلوا ( ایرانی و ترکی ) افزوده می شود.
طبق آمار کشور ترکیه، در سالهای دو هزار و یازده تا دو هزار پانزده میلادی، رقم صادراتِ باقلوا به هزار و هفتصد تن رسیده است. این میزان بالای صادرات، درآمد نوزده میلیون دلاری به همراه داشته است. به ترتیب کشورهای آمریکا، آلمان و سوئد بیشترین سهم را در این میزان صادرات دارند. تفاوت فرهنگی غذایی در کشورهای آمریکا با خاورمیانه از دلایل علاقه آمریکا به واردات باقلوا است.
باقلوا سارما انگشتی فندق
باقلوا سارما انگشتی فندق، یک نوع شیرینی پرملات و خوش آب و رنگ است، که از لایه های خمیر فیلو درست میشود. بین لایه های فیلو با فندق خردشده پر شده و شهدی از عسل به آن آغشته است. این خوراکی لذیذ قرن هاست که در جای جای جهان شناخته میشود و البته محبوب است. حتی 17 نوامبر را به عنوان روز جهانی باقلوا تعیین کردهاند که در آن روز جشن و مراسمات خاصی نیز برگزار میشود.
ويژگی باقلوا سارما انگشتی فندق
باقلوا سارما انگشتی فندق باکلاواچی فقط و فقط با عسل و شیر شیرین میشود. بنابراین هیچگونه قند مصنوعی در این محصول وجود ندارد. در ضمن مواد اولیه تازه و دستور پخت اصیل ترکی، باعث شدهاست که با خوردن این محصول، مزه واقعی باقلوا را بچشید. باقلوا سارما انگشتی فندق باکلاواچی نمونهای از نبوغ انسان در تولید خوراکی است، که بدن را تقویت کرده و در عین حال شادی را برای ذهن و روح به ارمغان میآورد.
تاریخچه ی باقلوا سارما انگشتی فندق
طعم، عطر و ظاهر باقلوا آنقدر منحصر به فرد است که نه تنها یک دسر سلطنتی و لوکس محسوب میشود، بلکه بسیاری از اقوام و ملتها ادعا میکنند که نسخه مخصوص به خود را دارند. باقلواییکه امروز در هر کافه، رستوران، شیرینیفروشی و حتی نانوایی در سراسر جهان یافت میشود، تاریخ دیرینه دارد.
این تاریخ به ترکیه و کمی یونان برمیگردد. اما میتوان نشانههایی از آن نیز در ایران، بوسنی و هرزگوین و ارمنستان پیدا کرد. دستور تهیه باقلوا در واقع به دوره امپراتوری عثمانی برمیگردد. این خوراکی هم مانند بسیاری از غذاهای ترکی ریشههای یونانی دارد.
آشوری ها
بعضی محققان معتقدند آشوریها باقلوا را در قرن هشتم اختراع کردند. اما چیزی که مشخص است این است که باقلوا متعلق به طبقه بالای اجتماع آن زمان بوده است. امپراتوری عثمانی در پایان قرن نوزدهم به این شیرینی رسمیت بخشید تا مغازههای شیرینی فروشی در سراسر قسطنطنیه یا همان استانبول امروزی، پر از باقلوا باشد.
باکلا
ریشه شناسی کلمه باقلوا نیز در نوع خود جالب است. بعضیها باقلوا را متشکل از «باکلا» که در زبان مغولی به معنای بستن و پیچیدن است، و «وا» که یک پسوند فارسی است، میدانند. اما خود واژه باقلوا کلمهای است که از ترکی عثمانی وام گرفته شده و اولین بار در سال 1650 در انگلیسی ظاهر شدهاست. آشپزخانههای «کاخ توپکاپی» ترکیه در طول قرن هفدهم خانه این دستور پخت بودهاست. سلطان استانبول با خوردن این شیرینی اعلام کرد که غذای محبوبش از آن به بعد باقلوا است.
رژه ی باقلوایی
سلطان سخاوت خود را با گنجاندن پذیرایی با باقلوا در یک رژه دیدنی در روز پانزدهم ماه رمضان که به «رژه باقلوا» معروف است، نشان داد. این رژه نمایش قدرت و عطوفت سلطان بود. باقلوا نه تنها دسری است که از نظر تاریخی و فرهنگی حائز اهمیت است، بلکه نمادی از دنیای مدرن هم محسوب میشود. باقلوا یونانی که نماد زندگی مسیح است، دسری است که با 33 ورقه خمیر درست میشود. هر لایه نشانه یک سال از عمر و زندگی مسیح است.
ویژگی های خوشمزه ی باقلوا سارما انگشتی فندق
این شیرینی با غلتاندن چندین لایه خمیر نازک فیلو و پر کردن با فندق خرد شده و آسیابشده پخته میشود و سپس عسل سرتاسر آن را میپوشاند. بافت این شیرینی در زیر دندان حس خوبی به شما میدهد.
روش استفاده و کاربرد باقلوا سارما انگشتی فندق
در خیلی از فرهنگ ها این شیرینی بعد از غذا و به عنوان دسر سرو میشود. به خصوص مهمانیهایی که به صرف کباب در کشورهای مختلف برگزار میشود. دلیل این موضوع گرمی طبع باقلوا فندقای است، که میتواند طبع سرد گوشت را اصلاح کند. همچنین در کشورهای عربی به وفور از این شیرینی برای افطار و جشنهای مذهبی مانند عید فطر استفاده میشود. یک کاربرد دیگر این شیرینی در جشنهای مذهبی مسیحیان و عید حنوکا یهودیان است. اینجاست که مشخص میشود، غذا مرز ندارد و این موضوع را باقلوا ثابت میکند.
نویسنده : سونیوز
پژوهشیار