به گزارش آژانس خبری سونیوز، روز جهانی سالمندان در روز اول ماه اکتبر هز سال، مصادف با 10مهر ماه گرامی داشته میشود. این روز مشابه روز ملی مادربزرگها و مادربزرگها در ایالات متحده و کانادا و همچنین دومین جشنواره نهم در چین و احترام به روز پیر در ژاپن است. این آگاهسازی با تمرکز سازمانهای پیری و برنامه سازمان ملل متحد در زمینه پیری و سالمندی است.
سالمندی در جهان به مقطع بالای 65 سال اشاره دارد و بنابراین بخش پایانی چرخهٔ حیات انسان است. افراد سالمند توانایی تجدید قوای محدودی دارند و بیش از دیگر بزرگسالان در معرض بیماری، سندرومها و کسالت هستند.
موسسه فرهنگی هنری فصل هنر، مشاور و مجری پروژه های فرهنگی، هنری، رسانه ای و تبلیغاتی شماست. موسسه فرهنگی هنری به عنوان جامع ترین موسسه فرهنگی هنری شمالغرب کشور و اولین شرکت خلاق در حوزه صدا و تصویر با شعار « فقط تصور کن... ! » ، ایده ها و تصورات شما را ممکن می سازد.
ارتباط با موسسه فرهنگی هنری فصل هنر/ کلیک کنید.
علم پیریشناسی به مطالعهٔ پزشکی روند پیری، و پیرپزشکی به مطالعهٔ بیماریهایی که سالمندان بدان مبتلا میشوند، مربوط است. از نظر اجتماعی هم سالمندان با تحولات زیادی در زندگی روبه رو می شوند. برخی از این رویدادها عبارت است از: بازنشستگی، یائسگی، سپرده شدن به خانه سالمندان به وسیله فرزندان، فوت همسر و... به هر حال مهم ترین مشکلات سالمندان که به نوعی برای اطرافیان هم مشکلاتی ایجاد می کند به خطر افتادن سلامتی و استقلال آن ها و احساس تنهایی و گاهی هم حس بی ارزشی در روابط با دیگران است.
انواع سالمندی
به نظر می رسد می توان از سه نوع سالمندی سخن گفت. یک نوع سالمندی را به عنوان «سالمندی طبیعی» می شناسیم. در این نوع از سالمندی شخص سالمند با تغییرات فکری و جسمی در حدی که از این دوره سنی انتظار می رود یعنی شامل اکثریت سالمندان می شود مواجه می شود. در نوع دیگر یعنی «سالمندی آرمانی» هدف های زندگی، آسایش، استقلال و پیگیری اهداف شغلی همچنان در زندگی سالمند وجود دارد به طوری که سرزندگی وی محفوظ است. بالاخره «سالمندی آسیب گونه»، سالمندی است که در آن بیماری های شدید و کاهش محسوس در عملکردهای سالمند مشاهده می شود. بنابراین باورهای ما درباره سالمندان همیشه قابل تعمیم به همه سالمندان نیست و نمی توان یک سری باورهای کلیشه ای درباره همه سالمندان داشت.
مشکلات اقتصادی سالمندان
کمبود پول در میان سالمندانی که تنها منبع درآمدشان حقوق بازنشستگی است بسیار شایع است، آنها از ترس گرانی و فساد غذاهای تازه مانند میوه و سبزی، از خرید آنها امتناع میکنند. و مشکلات مالی مراجعه به دکتر را برای درمان بیماری به تعویق میاندازند که خود باعث طول دورهٔ درمان میشود.
سالمندان و مشکلات تغذیهای
در کشورهای پیشرفته، بیشتر مشکلات گوارشی با زیاد خوردن ارتباط دارد اما در سالمندان کمخوری خود یک مشکل است. بین بیماریهای مزمنی که سالمندان از آن رنج میبرند (سرطان، ناراحتیهای قلبی، دیابت، پیوست و دردهای استخوانی) و ترکیبی از رژیم غذائی نامناسب و زندگی ناسالم، رابطهٔ مستقیم وجود دارد. شخص به نسبت پیر شدن به دلایل گوناگون مقدار خوراکش نیز کمتر میشود. برخی مشکل بلع دارند، برخی به علت داشتن درد مفاصل برای خرید و درست کردن غذا دچار مشکل هستند، عدهای بهعلت از دست دادن همسر و ناخوش بودن، اشتهای خود را از دست میدهند و بعضی نیز به دلیل ضعف مالی قدرت خرید ندارند.
تحرک بدنی در دوران سالمندی
در کنار تغذیهٔ مناسب، تحرک جسمانی برای تأمین یک زندگی سالم در هر سنی لازم است. با سوختن کالری در اثر ورزش وزن بدن کنترل میشود. ورزشهای سبک مانند پیادهروی، استحکام استخوانها را بیشتر میکند. دانشمندان معتقدند که حرکت فیزیکی باعث عملکرد خوب ریهها و قلب میشود، قدرت و انعطافپذیری را زیاد کند و حس سلامتی را القاء کند. بهخاطر بیاورید روزی را که اولین موی سپیدتان را دیدید، شاید روزگاری نه چندان دور بود به آخرین موی رنگینتان با حسرت خیره شوید. سالمندان را عزیز بداریم.
بیماریهای در خطرِ سالمندان
آلزایمر و پارکینسون از جمله مهمترین بیماریهای سیستم عصبی دوره سالمندی است که به گفته متخصصان، با توجه به سیر افزایش جمعیت سالمند در ایران در صورت نبود اقدامات پیشگیرانه لازم، در سالهای آتی شیوع بالایی مییابد.
هفته سالمند در ایران
روز جهانی سالمندان با شعار «تحقق وعدههای اعلان جهانی حقوق سالمندان» برگزار میشود. عناوین روز شمار هفته تکریم سالمندان نیز از شنبه هشتم مهر تا جمعه 14 مهر به ترتیب شنبه هشتم مهر روز «مردمیسازی و تقویت سمنهای حوزه سالمندی»، یکشنبه نهم مهر روز «حمایتهای اجتماعی، اقتصادی و تکریم سالمندان»، دوشنبه دهم مهر روز «آموزش و توانمندسازی سالمندان»، سهشنبه یازدهم مهر روز «سیاستگذاری، راهبری و همکاری بین بخشی در امور سالمندان»، چهارشنبه دوازدهم مهر روز «رسانه، آگاهیبخشی، مطالبه گری، فرهنگ و گفتمان سازی»، پنجشنبه سیزدهم مهر روز «دسترسی عادلانه به خدمات» و جمعه چهاردهم مهر روز «مشارکت سالمندان در خانواده و جامعه» تعیین و اعلام شده است.
براساس پیشبینیهای انجام شده در سال 1420 نزدیک به 20 درصد جمعیت ایران را سالمندان تشکیل می دهند. با تکیه بر پیشبینی جمعیتشناسها باید انتظار داشت که در سال 1430درست زمانی که متولدان دهه شصتی به دوران پیری قدم میگذارند، نزدیک به 30درصد جمعیت ایران را سالمندان بالای 65سال تشکیل دهند. چرا که موی دهه شصتیهای پرجمعیت ایرانی در حال سفیدشدن است و کم کم چروکهای عمیق بر صورتشان مینشیند، همانقدر هم موی سر ایران در حال سفیدشدن است و در سال 1430 گرد پیری موهای این کشور را سفید میکند؛ پیریای که نمیتوان با بوتاکس و رنگکردن مو و لمینتکردن دندان جلویش را گرفت و آن را انکار کرد. انفجار جمعیت در دهه 60 و همچنین سیر نزولی فرزندآوری در دهه اخیر موجب شده است تا نگاه به آینده جمعیتی هراسآور باشد؛ چرا که از سال 1420 بخش قابل توجهی از جمعیت ایران به سمت سالمندی حرکت خواهد کرد اما خبری از جوانی جمعیت نیست.
راهحلی برای عبور از دوران پیری
نبود برنامهریزی مناسب برای سالمندان در حوزه سلامت و اقتصاد، شرایط کمّی نگرانکنندهای را در دهههای پیشرو رقم خواهد زد، به همین دلیل کارشناسان توسعه زیرساختها و تکیه بر سیاستهای سالمندی فعال را پیشنهاد میکنند.
برخی کارشناسان معتقد هستند که ایران باید از سیاستهای سالمندی فعال استفاده کند، در واقع جوانان 30تا40 ساله فعلی باید در این دوران از نظر بهداشتی، اقتصادی، آموزشی و سلامت جسمانی تقویت شوند تا چند دهه دیگر ما شاهد حضور یک سالمند سالم باشیم نه یک سالمند ناتوان.
بهگفته کارشناسان «تنها راه برونرفت از معضلاتی که در دوران اوج سالمندی، کشور ممکن است با آنها مواجه شود این است که برنامهریزی از اکنون انجام شود نه اینکه 20سال بعد که با جمعیت بالای سالمندان مواجه شدیم، تازه به فکر ایجاد امکانات درمانی و خانه سالمندان بیفتیم. متأسفانه باید گفت امکاناتی که اکنون نیز در اختیار سالمندان قرار دارد، فرسوده شدهاند و در حال تخریب هستند، پس باید هر چه سریعتر به فکر چاره بود.»