سـونیـوز

پایگاه خبری تحلیلی

نسخه چاپی خبر

روز جهانی خوشنویسی

کد خبر : 7407
14:00
1403/05/24


سونیوز : روز جهانی خوشنویسی دومین چهارشنبه از ماه آگوست است .در این روز همه قدردان این هنر بزرگ و کهنسال هستند که از صده های قبل همراه و نوازشگر چشمان ما بوده است. روز جهانی خوشنویسی فرصتی برای هنرمندان خوشنویس و علاقمندان به آن است که که آن را با جدیت بیشتری دنبال کرده و زیبا نویسی را تبدیل به یک هنر فراگیر و عمومی کنند.


به گزارش آژانس خبری سونیوز، روز جهانی خوشنویسی World Calligraphy Day هر سال در دومین چهارشنبه آگوست مصادف با چهاردهم آگوست ۲۰۲۴ برگزار می‌شود. این رویداد به‌منظور یادآوری اهمیت دست‌خط طراحی شده است که امروزه به دلیل حجم زیادی از اطلاعات دیجیتال و چاپی رو به فراموشی است.

خوشنویسی معمولا به نوشتن متن با روش هایی خاص برای زیبا جلوه دادن آن و بخشیدن یک قالب هنری به آن اطلاق می شود. خوشنویسی در تمامی فرهنگ های مختلف به چشم میخورد و روز جهانی خوشنویسی نیز روزی برای همسان سازی این فرهنگ هاست. البته خوشنویسی در زبان های لاتین، آسیایی و خاور میانه تفاوت هایی را با هم دارند.

موسسه فرهنگی هنری فصل هنر، مشاور و مجری پروژه های فرهنگی، هنری، رسانه ای و تبلیغاتی شماست. موسسه فرهنگی هنری به عنوان جامع ترین موسسه فرهنگی هنری شمالغرب کشور و اولین شرکت خلاق در حوزه صدا و تصویر با شعار « فقط تصور کن... ! » ، ایده و تصورات شما را ممکن می سازد.

           ارتباط با موسسه فرهنگی هنری فصل هنر/ کلیک کنید.


  اهمیت خوشنویسیی
در همه زبان های جهان از جمله فارسی،خوشنویسی اهمیت بسیار ویژه ای دارد و چندین نوع خط خاص وجود دارد که هر کدام از آن ها از قواعد و قوانین خاصی پیروی می کنند. بر همین اساس طبق تقویم رسمی کشور، در ایران نیز روز 21 مهر ماه به عنوان روز ملی خوشنویسی در نظر گرفته شده است که قدمت آن از روز جهانی خوشنویسی بیشتر می باشد که حاکی از اهمیت این هنر برای ایرانیان است.



خوشنویسی در شرق اسیا نیز یکی از هنر های مطرح است که نمی توان از اهمیت آن چشم پوشی کرد. خطوطی که تحت عنوان خوشنویسی در دوره های مختلف استفاده می شده است با یکدیگر متفاوت بوده و دوره های تاریخی را می توان یکی از اصلی ترین وجه تمایزات این هنر برشمرد. در زبان لاتین نیز به همین صورت است و خوشنویسی لاتین بیشتر برای موارد مذهبی و نوشتن نسخ انجیل به کار رفته است. این هنر تا حدی مقدس شمرده می شد که غیر از کشیش ها کسی اجازه آموزش و یادگیری آن را نداشت و فقط در موارد خاص و ویژه از این هنر استفاده می شد.




تاریخچه روز جهانی  خوشنویسی
هنر خوشنویسی ترکیبی از سنت‌های باستانی است که طی هزاران سال در فرهنگ‌های مختلف توسعه پیدا کرده و امروزه انواع مختلفی از این هنر نوشتاری در اروپای غربی، آسیا، چین، ژاپن، فرهنگ اسلامی و موارد دیگر وجود دارد. روز جهانی خوشنویسی فرصتی عالی برای یادآوری این تاریخ و تبدیل خوشنویسی به بخشی از علایق مردمی است.

نخستین نشانه‌های خوشنویسی در آسیای شرقی، حدود سال ۲۰۰۰ قبل از میلاد در چین ظاهر شد و نه‌تنها به‌عنوان زیبانویسی، بلکه نوعی نقاشی مهم توسعه پیدا کرد. نوشتن و خوشنویسی با اختراع کاغذ در چین به سرعت رونق گرفت. هنر زیبانویسی در چین امروزه در حال تبدیل شدن به علم خاصی است که اهداف کاری و تحقیقاتی به آن اختصاص دارد و هم‌زمان سبک‌های اصلی نگارش چینی در حال شکل‌گیری است.

در اروپا شکل‌گیری خوشنویسی بر اساس نوشتار یونانی رومی و به‌عنوان نخستین نمونه «الفبای اتروسکی» بود، اما نوشتار اتروسکی حتی برای رومی‌ها نیز غیرقابل درک بود. در ابتدا تنها از حروف بزرگ در این الفبا استفاده می‌شد، اما بعدها الفبای لاتین در ایتالیای مدرن شروع به توسعه کرد.

نخستین قلموی خوشنویسی به هزاره چهارم قبل از میلاد بازمی‌گردد و از مصر سرچشمه می‌گیرد. نخستین جوهر نیز به هزاره سوم قبل از میلاد برمی‌گردد. مصریان ریشه‌های گیاه پاپیروس را سوزانده، با صمغ حاصل از اقاقیا یا گیلاس مخلوط می‌کردند تا جوهر درست کنند.

در قرن هشتم پس از میلاد راهبان ایرلندی و اسکاتلندی روی خلق نسخه‌هایی از انجیل کار کرد که امروزه از آثار هنری قرون وسطی محسوب می‌شوند و قرن یازدهم زمان ظهور نخستین متون خوشنویسی بود؛ متون ظاهری که با خط زیبای خوشنویسی بر لوح‌های مخصوص ساخته‌شده از برنز نوشته می‌شد و اغلب از استخوان‌های حیوانات برای نوشتن آن‌ها استفاده شد.



خوشنویسان اولیه آسیای شرقی از قلموی خوشنویسی استفاده می‌کردند که بدن آن از بامبو ساخته شده بود و موهای آن از حیوانات و حتی موی انسان تهیه می‌شد. خوشنویسان بعدی در قرن نوزدهم قلم معروفی را ساختند که از یک دسته چوبی و نوک فلزی ساخته شده بود. مبلغان این قرن برای چاپ تبلیغات خود به خوشنویسی روی آوردند و حروفی را طراحی کردند که بعدها اساس فونت‌های کامپیوتری را تشکیل دادند.

ادوارد جانستون را پدر خوشنویسی مدرن می‌دانند و بهترین خوشنویس دنیا مورین پیتر از ایالات متحده است.


                             


در این ویدیو با موسسه فرهنگی هنری فصل هنر بیشتر آشنا شوید.

 

نویسنده : سونیوز
پژوهشیار