کوسهنهنگها در خلیج فارس، دریای عمان، اقیانوس هند و اقیانوس آرام زندگی میکنند. آنها، مانند نهنگها، با فیلتر کردن آب، از پلانکتونها تغذیه میکنند و به همین سبب هم به کوسهنهنگ شهرت دارند. کوسهنهنگها، با داشتن دندانهایی که تقریبا 6 میلیمتر ارتفاع دارد، به انسانها حمله نمیکنند. آنها برای انسانها بیخطرند و چون به صدای کشتیها و لنجها واکنش نشان نمیدهند و اجازه میدهند که به آنها نزدیک شوند، بهشان لقب کولیکر دادهاند. البته همین امر موجب شکار بیرویۀ کوسهنهنگها، برای به دست آوردن گوشتشان، شده است. تا آنجا که اتحادیۀ بینالمللی حفاظت از طبیعت (IUCN) نام این ماهی شگفتانگیز را در لیست جانوران در معرض انقراض قرار داده است. کشورها برای حفاظت از آنها قوانینی وضع کردند. در ایران، شکار بدون مجوز کوسهنهنگ نزدیک به سی میلیون تومان جریمه دارد و در فیلیپین جریمۀ نزدیک شدن به او یا لمس تنش زندان است؛ اما متاسفانه این قوانین هم مثل خود کوسهنهنگها، برای صیادان، بیخطرند.
طرح پوست هر کوسهنهنگ، مثل اثر انگشت انسانها، منحصربهفرد است. برای همین دانشمندان میتوانند به خوبی آنها شناسایی کرده و زندگیشان را دنبال کنند. سرعت حرکتشان تقریبا 5 کیلومتر در ساعت است و با اینکه میتوانند تا عمق 1000 متری در آب فرو روند، دوست دارند که نزدیک به سطح آب شنا کنند.
کوسهنهنگها از قدیم برای مردمی که در سواحل زیستگاه این حیوان زندگی میکردند آشنا بوده است؛ مثلا در فرهنگ ویتنام به آنها لقب آقا (Sir Fish) دادهاند.
بیایید در روز بینالمللی کوسه نهنگ به موجودات زندۀ زیر آبها توجه کنیم. ما با آلوده کردن آبها، شکار بیرویۀ ماهیها و گاهی با باورهای خرافی به آنها صدمه زدهایم. در این روز میتوانیم با آگاهیبخشی به کسانی که نمیدانند، از آسیب بیشتر این حیوانات شگفتانگیز جلوگیری کنیم تا در جهانی سالمتر و امنتر زندگی کنیم.