سـونیـوز

پایگاه خبری تحلیلی

نسخه چاپی خبر

شتاب دهنده تخصصی فرش در آذربایجان شرقی راه اندازی می‌شود

کد خبر : 1030
19:22
1400/02/27


رئیس مرکز ملی فرش ایران گفت: مرکز شتاب دهنده تخصصی فرش در آذربایجان شرقی راه اندازی می‌شود و همچنین در این استان تشکیل خانه خلاق فرش در حال بررسی و آماده سازی است.


به گزارش سونیوز، فرحناز رافع روز دوشنبه در کارگروه فرش آذربایجان شرقی اولویت نخست این مرکز را رفع موانع و مشکلات پیش روی بافندگان و ذینفعان فرش دستباف برشمرد و گفت: با ایجاد شتاب دهنده تخصصی فرش دستباف، قصد داریم به بهبود فعالیت های R&D ( طراحی و توسعه ) حوزه های فرش دستباف کمک کنیم.

وی  افزود: به دنبال این هستیم تا هاب تخصصی فرش جهانی در آذربایجان شرقی را راه اندازی کنیم و شهر تخصصی فرش دستبافت را در استان پیگیری می کنیم.

رییس مرکز ملی فرش ایران با بیان اینکه فرش دستباف متعلق به ایران و خاستگاه آن تبریز است، اظهارکرد: پیگیر هستیم ناحیه صنعتی یا شهر صنعتی در آذربایجان شرقی ایجاد کنیم که در آن صفر تا ۱۰۰ زنجیره ارزش لحاظ شود.

رافع با اشاره به اینکه آمار دقیقی از تولید کننده ها، صادر کنندگان، فروشندگان و کسانی که در حوزه مواد اولیه کار می کنند در مرکز ملی فرش وجود دارد، گفت: به دلیل اینکه سامانه جامعی برای این موضوع وجود ندارد آمارهای ارایه شده توسط دستگاه های مختلف متفاوت است.

وی ادامه داد: با توجه به زیرساختهایی که آماده شده است تا دو ماه دیگر یک سامانه قابل اتکا برای شناسایی فعالان حوزه فرش ایجاد و راه اندازی می شود.

رافع اظهار کرد: هم اکنون ۲ میلیون نفر در حوزه فرش فعال هستند که از این تعداد یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر دارای شناسنامه ، ۸۰۰  هزار نفر به عنوان شغل مکمل  و ۱۹۱ هزار نفر در ۳۰ صنعت جانبی آن اعم از رنگرزی، روفوگری و قالیشویی مشغول به فعالیت هستند.

وی افزود: از این تعداد ۲۶۱  هزار نفر تحت پوشش بیمه هستند همچنین ۴۰۰ هزار نفر به بیمه روستایی معرفی شده اند و کارت عشایری برای آنان صادر خواهد شد.

رافع اظهار کرد: با توجه به مصوبه بودجه ۱۴۰۰ در مجلس، دولت مکلف شده است تا قالیبافان را بیمه کند .

رییس مرکز ملی فرش ایران با اشاره به حمایت های دولت از طریق ارایه تسهیلات کم بهره به فعالان این حوزه، افزود: متاسفانه با توجه به اینکه ۱۰ درصد از تسهیلات کارا متعلق به قالیبافان است ولی فقط یک درصد از قالیبافان و تولید کننده ها از تسهیلات استفاده کرده اند.
وی همچنین با اشاره به اینکه نوع بافت و طرح فرش در آذربایجان شرقی منطبق با سلیقه جهانی نیست، ادامه داد: نیاز به بررسی و مطالعه است تا اندازه، نوع، جنس، طرح و رنگ آن مطابق با سلیقه جهانی باشد و سلیقه کشورهای همسایه باید در فرش تبریز مورد توجه قرار بگیرد.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان شرقی نیز در این جلسه گفت: تبریز به عنوان پایتخت جهانی فرش دستبافت انتخاب شده است و بستر خوبی برای فعالیت در این حوزه در استان وجود دارد.

 علی جهانگیری با بیان اینکه آذربایجان شرقی جزو فعال ترین خوشه های فرش کشور است، افزود: تعامل و همکاری خوبی بین تمامی دستگاه های دولتی و بخش خصوصی در این حوزه وجود دارد.

وی با اشاره به آمار متفاوتی که در خصوص فعالان فرش استان وجود دارد، اظهار کرد: نیاز است طرح آمارگیری با همکاری مرکز آمار ایران در استان اجرا شود تا اطلاعات دقیق از فعالان این حوزه به دست آید و براساس این آمار و اطلاعات برنامه ریزی های لازم انجام شود.

جهانگیری گفت: با توجه به اینکه تبریز پایتخت جهانی فرش دستباف می باشد ضروری است با حمایت مرکز ملی فرش ایران نمایشگاه بین المللی فرش در این شهر برگزار شود.

وی با اشاره به اینکه صنایع کوچک و متوسط نمی توانند هزینه های طرح توسعه را متقبل شوند، ادامه داد: برای ارتقای دانش فنی فرش باید دولت حمایت کرده و پروژه های دانشگاهی نیز در راستای حل مسایل و مشکلات این حوزه انجام شود.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان شرقی بر ایجاد مرکزی برای تایید اصالت فرش در تبریز تاکید کرد.

آذربایجان شرقی و به تبع آن تبریز به عنوان پایتخت فرش دستباف ایران شناخته شده و سهم به سزایی در تولید و صادرات فرش دستباف ایفا می کند، به طوری که به گفته کارشناسان امر ۳۵ درصد از صادرات فرش دستباف کشور را این استان تامین می کند.

در زمان حاضر افزون بر ۵۰۰ هزار بافنده فرش در آذربایجان شرقی مشغول فعالیت هستند که سیر نزولی صادرات، افزایش شدید قیمت مواد اولیه و کاهش سهم استان از بیمه قالبیافان مشکل اصلی آنان در این هنر- صنعت ارزآور محسوب می شود.


نویسنده : سونیوز
پژوهشیار